A pesto egész Olaszországban, sőt, világszerte kedvelt alapanyag, de eredetileg Liguriából származik. Napjainkban már szinte minden tartománynak megvan a maga pestoja, így rengetegféle változatban kapható. És érdemes is vele kísérletezni, mert rendkívül változatos és gyorsan készíthetünk vele finom, különleges fogásokat. Nézzük egy kicsit bővebben, mi mindent kell róla tudni!
A pestohoz hasonló mártások már az ókori Rómában is népszerűek voltak, de a ma ismert formája igazán csak a XIX. században alakult ki. Az eredeti változat, vagyis a pesto alla genovese bazsalikomot, fenyőmagot, fokhagymát, olívaolajat, sót és sajtot – általában parmezánt – tartalmaz. Fontos, hogy az olaszok szerint a pestot mozsárban kell készíteni, így érhető el az igazán finom, jellegzetes ízvilág. Természetesen ma már kevesen mellőzik a robotgép használatát, így napjainkban krémesebb, sokkal homogénebb a pesto. A genovese pesto mellett népszerű a szicíliai változat is: ez aszalt paradicsomos, ricottás és a fenyőmag helyett diót vagy mandulát használnak hozzá. Jellegzetes, nagyon finom változat a calabriai is: ez főként piros kaliforniai paprikát, ricottát és persze parmezánt tartalmaz, de általában van benne egy kis hagyma, bors és a pikáns ízek kedvelői szívesen tesznek bele chilit is.
A pesto egy rendkívül sokoldalú alapanyag. Használhatjuk simán tészták ízesítéséhez, de nagyszerű mártása húsoknak, sőt, akár egy szelet pirítós kenyérrel is nagyon finom, könnyű előétel lehet. Érdemes egy kicsit beleásni magunkat a pestok világába és megkóstolni többfélét. Webshopunk széles választékkal várja vásárlóit, eredeti, olasz pestokból, Itália minden részéről.
Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kínálatunk megtekintéséhez látogasson el a www.olaszbolt.hu honlapra, ahol néhány kattintással meg is rendelheti az Önnek szimpatikus változatot! Ha kérdése merült fel a termékekkel vagy a vásárlás menetével kapcsolatban, keresse bizalommal munkatársainkat a 06-30-348-1110-es telefonszámon vagy az info@olaszbolt.hu e-mail címen!