pesto egész Olaszországban, sőt, világszerte kedvelt alapanyag, de eredetileg Liguriából származik. Napjainkban már szinte minden tartománynak megvan a maga pestoja, így rengetegféle változatban kapható. És érdemes is vele kísérletezni, mert rendkívül változatos és gyorsan készíthetünk vele finom, különleges fogásokat. Nézzük egy kicsit bővebben, mi mindent kell róla tudni!

pestohoz hasonló mártások már az ókori Rómában is népszerűek voltak, de a ma ismert formája igazán csak a XIX. században alakult ki. Az eredeti változat, vagyis a pesto alla genovese bazsalikomot, fenyőmagot, fokhagymát, olívaolajat, sót és sajtot – általában parmezánt – tartalmaz. Fontos, hogy az olaszok szerint a pestot mozsárban kell készíteni, így érhető el az igazán finom, jellegzetes ízvilág. Természetesen ma már kevesen mellőzik a robotgép használatát, így napjainkban krémesebb, sokkal homogénebb a pesto. A genovese pesto mellett népszerű a szicíliai változat is: ez aszalt paradicsomos, ricottás és a fenyőmag helyett diót vagy mandulát használnak hozzá. Jellegzetes, nagyon finom változat a calabriai is: ez főként piros kaliforniai paprikát, ricottát és persze parmezánt tartalmaz, de általában van benne egy kis hagyma, bors és a pikáns ízek kedvelői szívesen tesznek bele chilit is.

pesto egy rendkívül sokoldalú alapanyag. Használhatjuk simán tészták ízesítéséhez, de nagyszerű mártása húsoknak, sőt, akár egy szelet pirítós kenyérrel is nagyon finom, könnyű előétel lehet. Érdemes egy kicsit beleásni magunkat a pestok világába és megkóstolni többfélét. Webshopunk széles választékkal várja vásárlóit, eredeti, olasz pestokból, Itália minden részéről.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kínálatunk megtekintéséhez látogasson el a www.olaszbolt.hu honlapra, ahol néhány kattintással meg is rendelheti az Önnek szimpatikus változatot! Ha kérdése merült fel a termékekkel vagy a vásárlás menetével kapcsolatban, keresse bizalommal munkatársainkat a 06-30-348-1110-es telefonszámon vagy az info@olaszbolt.hu e-mail címen!